Kasza jaglana z grzybami

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki oliwy extra
  • 1 łyżeczka masła
  • 6 podgrzybków ( mogą być mrożone )
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • 1,5 szklanki bulionu
  • opcjonalnie: sos sojowy

Na większej patelni na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę. Dodać masło i pokrojone w kostkę grzyby. Doprawić tymiankiem i pieprzem. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 4 minuty.

Dodać surową kaszę jaglaną i co chwilę mieszając smażyć przez ok.2 minuty. Dodać pokrojoną marchewkę, doprawić wszystko solą, wymieszać i smażyć przez 1 – 2 minuty.

Następnie wlać gorący bulion, wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 10 minut. Zdjąć pokrywę i co chwilę mieszając gotować jeszcze przez 2 minuty. Można doprawić sosem sojowym w razie konieczności.

SMACZNEGO 🙂

Dziękuję za Twój komentarz

Skomentuj