Kurkuma – naturalny lek

Kurkuma to żółty proszek pochodzący z podziemnych pędów azjatyckiej rośliny Curcuma longa. Najczęściej kurkumę wykorzystuje się w kuchni w formie suszonej przyprawy o niezwykle intensywnej barwie. Aromatyczny smak idealnie nadaje się do potraw mięsnych, warzywnych i rybnych kuchni azjatyckiej.

Współczesna medycyna przed kilkoma laty zaczęła doceniać niezwykłą moc złotego proszku, a kolejne badania naukowe odkrywają nowe, zaskakujące własności kurkumy.

  • naukowcy odkryli, że gdy posypie się kurkumą tkanki nowotworowe wyhodowane w warunkach laboratoryjnych, to komórki po prostu giną. Do tej pory udało się stwierdzić skuteczność kurkumy w zwalczaniu nowotworów głowy i szyi, a także prostaty, piersi, skóry i jelita.
  • kurkuma w naturalny sposób oczyszcza wątrobę z toksyn, wspomaga pracę trzustki. Wykazuje właściwości żółciopędne.
  • kurkumina (związek chemiczny występujący w kurkumie) blokuje wydzielanie histaminy, ograniczając znacząco siłę reakcji alergicznych. Szczególnie zaleca się ją osobom borykającym się ze skórnymi egzemami oraz astmą, gdyż w obu tych przypadkach potrzebne jest łagodzenie stanów zapalnych wywołanych obecnością alergenów.
  • kurkumina zapobiega i odwraca groźny dla życia proces przerostu serca. Ponadto, znakomicie pobudza krążenie i rozrzedza krew, działając jak naturalne lekarstwo na nadciśnienie.
  • kurkuma skutecznie mobilizuje układ odpornościowy, chroniąc przed sezonowymi infekcjami i kaszlem. Dodatkowo ma silne działanie antywirusowe i antybakteryjne.
  • działanie kurkuminy na układ nerwowy jest bardzo podobne do działania farmakologicznych antydepresantów. Badania prowadzone na zwierzętach dowodzą, że kurkuma poprawia samopoczucie i redukuje skłonności do antyspołecznych zachowań.
  • kurkumina hamuje proces zapalny w podobnym stopniu jak np. nurofen. Łagodzi ból u osób cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów czy choroby artretyczne.
  • kurkuma przyspiesza też gojenie ran.

Kurkuma używana razem z czarnym pieprzem zwiększa przyswajanie kurkuminy do 2000 %. Warto o tym pamiętać, ponieważ kurkumina jest dosyć słabo przyswajalna.

Dziękuję za Twój komentarz

Skomentuj